Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika

I HDZ i SDP dobili manje, samo jedna žena postala načelnica

'02.06.2013. Krapina - Gradjani glasovali u drugom krugu lokalnih izbora za gradonacelnika cime su ispunili svoju gradjansku duznost. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
05.06.2013.
u 12:00

Od 101 kanditata za čelnike gradova i općina, bilo je tek deset žena. Na izborima je najviše profitirao HNS koji je imao tri načelnika, a sada ih ima pet, a po prvi puta (grado)načelnike su u zagorju dobili i A-HSS te laburisti

Tko je pobjednik, a tko gubitnik nakon lokalnih izbora u Zagorju. Prije četiri godine HDZ je od 32 gradonačelnička i načelnička mjesta osvojio 15 zagorskih gradova i općina, sada je pao na 12, SDP ih je imao sedam, sada ih ima pet, HNS se s tri mjesta vinuo na pet, HSS je pak s dva pao na jedno mjesto. Dvije nove stranke dobile su svoje načelnike – laburist Robert Greblički u Velikom Trgovišću uvjerljivo je porazio svog SDP-ova protukandidata Stjepana Pavlišu, a A-HSS-ovac Stanko Majdak pak u Zlataru HDZ-ovca Želimira Kurečića.

Stranački aktivisti

Nezavisni kandidati su se s tri popeli na čak šest načelničkih mjesta od čega su dva u lijevom bloku – Dragutin Ulama u Kumrovcu i Zvonko Jutriša u Humu na Sutli, a jedan pak - Ernest Svažić u Krapinskom Toplicama, u desnom HDZ-ovom. SDP je sa svojim partnerima izgubio Bedekovčinu, Đurmanec, Krapinske Toplice i Mariju Bistricu, a dobio Pregradu. HDZ je pak izgubio Pregradu, Kraljevec na Sutli, Veliko Trgovišće, Zlatar i Lobor, a dobio Mariju Bistricu, Krapinske Toplice i Đurmanec.

Najveća izlaznost birača bila je, očekivano, u sredinama gdje su rezultati bili najneizvjesniji i gdje su stranački aktivisti očito napravili svoje. Tako je u Petrovskom zabilježena rekordna izlaznost od čak 74,77 posto, u Loboru ih je izašlo 69,83, a u Kraljevcu na Sutli 65,12 posto. Najmanju zainteresiranost birači su iskazali u Bedekovčini s 43,74 posto izlaznosti te u Zaboku s 44,27 posto.

Od ukupno 101 kandidata koji su se u Zagorju kandidirali za načelnička i gradonačelnička mjesta, samo je deset bilo žena od čega su tri ušle u drugi krug – Renata Dolenec u Donjoj Stubici, Vilmica Kapac u Pregradi te Danijela Pongrac u Kraljevcu na Sutli. Načelnica je uspjela postati tek jedna i to nestranačka Danijela Pongrac.

 

Najuvjerljiviji

Inače, u drugom krugu najuvjerljiviju pobjedu ostvarili su HSS-ovac Branko Tukač u Hrašćini koji je svog HDZ-ova protukandidata Radovana Kovačićeka ostavio za 32,24 posto, laburist Robert Greblički je SDP-ovca Stjepana Pavlišu zamrznuo na minusu od 32,20 posto, a Kraljevčanka Danijela Pongrac HDZ-ovca Hrelju pobijedila s razlikom od 25,21 posto.

Najmanja razlika bila je u Svetom Križu Začretju gdje je SDP-ovac Kos za samo 1,88 posto ili 54 glasa pobijedio HDZ-ovca Šoštarića, u Krapinskim Toplicama gdje je Svažić pobijedio dosadašnjeg načelnika Huzaka s 2,01 posto te u Krapini gdje je pobjednik odlučen s razlikom od 2,17 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije